Translate

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Χημεία

                   
Το DNA φέρνει νέα υλικά στην  ζωή.


 DNA με λεπτό κολλοειδή χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθούν  νέα αυτοσυνθέσιμα υλικά σε ένα πείραμα από επιστήμονες του EPFL και του Πανεπιστημίου του Cambridge.
DNA brings materials to lifeΤο κολλοειδές είναι το ομογενές μείγμα που περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια μιας χημικής ουσίας ομοιόμορφα διασκορπισμένα μέσα σε μια άλλη. Καθημερινά παραδείγματα είναι το γάλα, το σπρέι για τα μαλλιά, ο αφρός ξυρίσματος,το ζελέ κ.α. Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες ιδιότητες των κολλοειδών είναι η ικανότητά τους να αυτό συναρμολογούντε - να συσσωματώνονται αυθόρμητα σε καλά καθορισμένες δομές, οδηγούμενα από τοπικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των σωματιδίων του κολλοειδούς του. Η αυτοσυναρμολόγηση έχει μεγάλο ενδιαφέρον στον τομέα της βιομηχανίας, δεδομένου ότι θα ανοίξει μια ολόκληρη σειρά από νέες τεχνολογίες. Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση του Nature Communications, επιστήμονες από το EPFL και το Πανεπιστήμιο του Cambridge ανακάλυψαν μια τεχνική για να ελέγχουν και να κατευθύνουν την αυτοσυναρμολόγηση των δύο διαφορετικών κολλοειδών.
Τα κολλοειδή διαλύματα  αποτελούνται από μεγάλα σωματίδια, διεσπαρμένα σε ένα υγρό διαλύτη. Αυτή η ασυνήθιστη δομή δίνει στα κολλοειδή μοναδικές ιδιότητες, όπως η κίνηση Brown (η τυχαία ζιγκ-ζαγκ κίνηση των σωματιδίων), ηλεκτροφόρηση (η μονόδρομη κίνηση των σωματιδίων και κάτω από ηλεκτρικό ρεύμα) και τις οπτικές ιδιότητες, όπως η Tyndall.
Η αυτοσυναρμολόγηση αναφέρεται στην ικανότητα των σωματιδίων να σχηματίζουν αυθόρμητα ένα είδος σταθερής δομικής διάταξης, ως αποτέλεσμα του σχήματος και της κατεύθυνσης των σωματιδίων του κολλοειδούς, όπως αυτές αλληλεπιδρούν. Αν και δεν απαιτείται καμία εξωτερική δύναμη, η αυτοσυναρμολόγηση γενικά λαμβάνει χώρα ως απάντηση σε μια αλλαγή σε ένα περιβαλλοντικό παράγοντα, όπως η θερμοκρασία, το φως, κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: