Translate

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Αστρονομία


«Σκονισμένη» έκπληξη γύρω από μια γιγαντιαία μαύρη τρύπα.


Μεγάλο τηλεσκόπιο του ESO έχει συγκεντρώσει τις πιο λεπτομερείς παρατηρήσεις από ποτέ από τη σκόνη γύρω από την τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο ενός ενεργού γαλαξία. Αντί να βρουν όλη τη σκόνη σε ένα σχήμα σπείρας γύρω από τη μαύρη τρύπα,όπως περιμένανε, οι αστρονόμοι διαπιστώνουν ότι μεγάλο μέρος της, βρίσκεται πάνω και κάτω από το τόρο. Αυτές οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι η σκόνη ωθείται μακριά από τη μαύρη τρύπα σαν ένα δροσερό άνεμο.
Dusty surprise around giant black hole
Κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια, οι αστρονόμοι έχουν διαπιστώσει ότι σχεδόν όλοι οι γαλαξίες έχουν μια τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο τους. Μερικές από αυτές τις μαύρες τρύπες αυξάνονται έλκοντας την ύλη από το περιβάλλον τους, δημιουργώντας τα πιο δραστήρια αντικείμενα στο Σύμπαν: ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες (AGN). Οι κεντρικές περιοχές από αυτά τα λαμπρά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος περικλήωντε από κοσμική σκόνη που σέρνεται στον περιβάλλοντα χώρο,σε σχήμα ντόνατς, παρόμοιο με το πώς το νερό σχηματίζει μια μικρή δίνη γύρω από έναν νεροχύτη. Θεωρήθηκε ότι οι περισσότερες από τις ισχυρές υπέρυθρες ακτινοβολίες που προέρχεται από AGN προέρχεται από αυτά τα ντόνατς.
Ωστόσο, οι νέες παρατηρήσεις ενός κοντινού ενεργού γαλαξία που ονομάζεται NGC 3783, αξιοποιώντας τη δύναμη του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου (VLTI) στο Paranal του ESO στη Χιλή, εξέπληξαν μια ομάδα αστρονόμων. Παρά το γεγονός ότι η καυτή σκόνη σε περίπου 700 έως 1000 βαθμούς Κελσίου-είναι πράγματι σε ένα τόρο, όπως αναμενόταν, βρήκαν τεράστια ποσά παγωμένης σκόνης πάνω και κάτω από αυτό το κύριο τόρο.
Αυτές οι νέες παρατηρήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μια στροφή στην κατανόηση της AGN. Είναι άμεση απόδειξη ότι η σκόνη ωθείται από την έντονη ακτινοβολία. Το πώς η σκόνη διανέμεται και πώς οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες μεγαλώνουν και εξελίσσονται πρέπει τώρα να λάβουν υπόψη αυτοί που ανακάλυψαν τα πρόσφατα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: