Translate

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Αστρονομία


«Σκονισμένη» έκπληξη γύρω από μια γιγαντιαία μαύρη τρύπα.


Μεγάλο τηλεσκόπιο του ESO έχει συγκεντρώσει τις πιο λεπτομερείς παρατηρήσεις από ποτέ από τη σκόνη γύρω από την τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο ενός ενεργού γαλαξία. Αντί να βρουν όλη τη σκόνη σε ένα σχήμα σπείρας γύρω από τη μαύρη τρύπα,όπως περιμένανε, οι αστρονόμοι διαπιστώνουν ότι μεγάλο μέρος της, βρίσκεται πάνω και κάτω από το τόρο. Αυτές οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι η σκόνη ωθείται μακριά από τη μαύρη τρύπα σαν ένα δροσερό άνεμο.
Dusty surprise around giant black hole
Κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια, οι αστρονόμοι έχουν διαπιστώσει ότι σχεδόν όλοι οι γαλαξίες έχουν μια τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο τους. Μερικές από αυτές τις μαύρες τρύπες αυξάνονται έλκοντας την ύλη από το περιβάλλον τους, δημιουργώντας τα πιο δραστήρια αντικείμενα στο Σύμπαν: ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες (AGN). Οι κεντρικές περιοχές από αυτά τα λαμπρά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος περικλήωντε από κοσμική σκόνη που σέρνεται στον περιβάλλοντα χώρο,σε σχήμα ντόνατς, παρόμοιο με το πώς το νερό σχηματίζει μια μικρή δίνη γύρω από έναν νεροχύτη. Θεωρήθηκε ότι οι περισσότερες από τις ισχυρές υπέρυθρες ακτινοβολίες που προέρχεται από AGN προέρχεται από αυτά τα ντόνατς.
Ωστόσο, οι νέες παρατηρήσεις ενός κοντινού ενεργού γαλαξία που ονομάζεται NGC 3783, αξιοποιώντας τη δύναμη του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου (VLTI) στο Paranal του ESO στη Χιλή, εξέπληξαν μια ομάδα αστρονόμων. Παρά το γεγονός ότι η καυτή σκόνη σε περίπου 700 έως 1000 βαθμούς Κελσίου-είναι πράγματι σε ένα τόρο, όπως αναμενόταν, βρήκαν τεράστια ποσά παγωμένης σκόνης πάνω και κάτω από αυτό το κύριο τόρο.
Αυτές οι νέες παρατηρήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μια στροφή στην κατανόηση της AGN. Είναι άμεση απόδειξη ότι η σκόνη ωθείται από την έντονη ακτινοβολία. Το πώς η σκόνη διανέμεται και πώς οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες μεγαλώνουν και εξελίσσονται πρέπει τώρα να λάβουν υπόψη αυτοί που ανακάλυψαν τα πρόσφατα αποτελέσματα.

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Χημεία

                   
Το DNA φέρνει νέα υλικά στην  ζωή.


 DNA με λεπτό κολλοειδή χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθούν  νέα αυτοσυνθέσιμα υλικά σε ένα πείραμα από επιστήμονες του EPFL και του Πανεπιστημίου του Cambridge.
DNA brings materials to lifeΤο κολλοειδές είναι το ομογενές μείγμα που περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια μιας χημικής ουσίας ομοιόμορφα διασκορπισμένα μέσα σε μια άλλη. Καθημερινά παραδείγματα είναι το γάλα, το σπρέι για τα μαλλιά, ο αφρός ξυρίσματος,το ζελέ κ.α. Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες ιδιότητες των κολλοειδών είναι η ικανότητά τους να αυτό συναρμολογούντε - να συσσωματώνονται αυθόρμητα σε καλά καθορισμένες δομές, οδηγούμενα από τοπικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των σωματιδίων του κολλοειδούς του. Η αυτοσυναρμολόγηση έχει μεγάλο ενδιαφέρον στον τομέα της βιομηχανίας, δεδομένου ότι θα ανοίξει μια ολόκληρη σειρά από νέες τεχνολογίες. Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση του Nature Communications, επιστήμονες από το EPFL και το Πανεπιστήμιο του Cambridge ανακάλυψαν μια τεχνική για να ελέγχουν και να κατευθύνουν την αυτοσυναρμολόγηση των δύο διαφορετικών κολλοειδών.
Τα κολλοειδή διαλύματα  αποτελούνται από μεγάλα σωματίδια, διεσπαρμένα σε ένα υγρό διαλύτη. Αυτή η ασυνήθιστη δομή δίνει στα κολλοειδή μοναδικές ιδιότητες, όπως η κίνηση Brown (η τυχαία ζιγκ-ζαγκ κίνηση των σωματιδίων), ηλεκτροφόρηση (η μονόδρομη κίνηση των σωματιδίων και κάτω από ηλεκτρικό ρεύμα) και τις οπτικές ιδιότητες, όπως η Tyndall.
Η αυτοσυναρμολόγηση αναφέρεται στην ικανότητα των σωματιδίων να σχηματίζουν αυθόρμητα ένα είδος σταθερής δομικής διάταξης, ως αποτέλεσμα του σχήματος και της κατεύθυνσης των σωματιδίων του κολλοειδούς, όπως αυτές αλληλεπιδρούν. Αν και δεν απαιτείται καμία εξωτερική δύναμη, η αυτοσυναρμολόγηση γενικά λαμβάνει χώρα ως απάντηση σε μια αλλαγή σε ένα περιβαλλοντικό παράγοντα, όπως η θερμοκρασία, το φως, κλπ.

Τεχνολογία

Η  Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των Η.Π.Α. χτίζει νέο κέντρο αποθήκευσης δεδομένων με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.


Το  νέο δισεκατομμυρίων δολαρίων επίκεντρο αποθήκευσης πληροφοριών για την καταπολέμηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας βρίσκεται ακριβώς νότια του Σολτ Λέικ Σίτι, κρυμμένο σε μια βάση πολιτοφυλακής στους πρόποδες ενός χιονισμένου βουνού. Το νέο αυτό κτήριο θα είναι γεμάτο  με υπερδύναμους υπολογιστές που έχουν σχεδιαστεί για να αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες πληροφοριών  που συγκεντρώνονται κρυφά από τηλεφωνήματα και ηλεκτρονικά μηνύματα.
US state home to new mega-warehouse for data
Όταν ανοίξει αυτό το κέντρο το φθινόπωρο, θα είναι το μεγαλύτερο κέντρο αποθήκευσης δεδομένων της NSA(Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας) στις Η.Π.Α.
Αξιωματούχοι της NSA λένε ότι το κέντρο θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια των ΗΠΑ για την προστασία των εθνικών δικτύων, και θα επιτρέψει στις αμερικανικές αρχές να ελέγχουν για ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες. Με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η εκπρόσωπος του προγράμματος είπε ότι έχουν πολλές αβάσιμες καταγγελίες σχετικά με τις σχεδιαζόμενες δραστηριότητες του κέντρου.

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Ιστορία των ανακαλύψεων


Πυρινική ενέργεια

Στις 16 Σεπτεμβρίου του 1954 ο Lewis Strauss, ο πρόεδρος της Αμερικάνικης επιτροπής Ατομικής ενέργειας, στάθηκε μπροστά σε ακροατήριο επιστημόνων στη Νέα Υόρκη και με σιγουριά τους διαβεβαίωσε ότι τα παιδιά τους θα απολάμβαναν την ηλεκτρική ενέργεια, υπερβολικά φτηνή, με μηδαμινό κόστος. Η πρώτη εργαστηριακή πυρηνική σχάση επιτεύχθηκε από τους φυσικούς Όττο Χα και Λίζε Μάιτνερ, το 1938 στο Βερολίνο. Οι δυο τους «βομβάρδισαν» ουράνιο με νετρόνια σε μια προσπάθεια να το μετατρέψουν στο άγνωστο τότε στοιχείο με ατομικό αριθμό 93 (το ουράνιο έχει Α.Α. 92 και η προσθήκη στον πυρήνα του ενός νετρονίου θα έπρεπε, όπως είχε ήδη διαπιστωθεί ότι συνέβαινε με ελαφρύτερα στοιχεία, να το μετασχηματίσει σε ένα νέο στοιχείο με ένα πρωτόνιο παραπάνω). Το παραγόμενο όμως στοιχείο είχε ιδιότητες πολύ διαφορετικές από τις αναμενόμενες, γεγονός ανεξήγητο για τους δύο επιστήμονες.
Εκείνη την περίοδο η Μάιτνερ λόγω της εβραϊκής καταγωγής της υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το Βερολίνο και ο Χαν συνέχισε τα πειράματά του με τον επίσης γερμανό φυσικό Φριτς Στράσμαν. Σύντομα οι τρεις (η Μάιτνερ εξόριστη στη Σκανδιναβία) κατέληξαν σε ένα πολύ τολμηρό συμπέρασμα: Το παραγόμενο στοιχείο με τις αναπάντεχες ιδιότητες ήταν το βάριο, που έχει Α.Α. μόλις 56. Αυτό σήμαινε ότι με κάποιο τρόπο η προσθήκη νετρονίου στον πυρήνα του ουρανίου προκαλούσε τη «σχάση» του, σε δύο στοιχεία: Το Βάριο που ήδη ήταν γνωστό και ένα ακόμα στοιχείο (το οποίο αργότερα ονομάστηκε Τεχνήτιο) με Α.Α. 43, απελευθερώνοντας μάλιστα τεράστια ποσά ενέργειας. Εκείνο όμως που έκανε ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την ανακάλυψη, ήταν η απελευθέρωση (με τη σχάση) δύο νετρονίων, παρέχοντας τη δυνατότητα για μια αλυσιδωτή αντίδραση. Έτσι, τα δύο νετρόνια που απελευθερώνονται κατά τη σχάση του πυρήνα Ουρανίου προκαλούν τη σχάση δύο πρόσθετων πυρήνων Ουρανίου, απελευθερώνοντας 4 νετρόνια που με τη σειρά τους προκαλούν τη σχάση τεσσάρων πυρήνων κ.ο.κ. Με τον τρόπο αυτό μια ελάχιστη ποσότητα Ουρανίου μπορεί να απελευθερώσει με την αλυσιδωτή σχάση της ένα γιγαντιαίο ποσό ενέργειας, που —όπως έγινε σύντομα κατανοητό— είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί είτε για ειρηνικούς σκοπούς (την κάλυψη ενεργειακών αναγκών) είτε για την κατασκευή πυρηνικών βομβών.

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Νανοτεχνολογία

Νέα μέθοδος για τη μαζική παραγωγή υψηλής ποιότητας μορίων DNA


Μια νέα μέθοδος κατασκευής, μονόκλωνων μορίων DNA μπορεί να λύσει πολλά από τα προβλήματα που συνδέονται με τις τρέχουσες μεθόδους παραγωγής. Η νέα μέθοδος μπορεί να φανεί χρήσιμη απο την νανοτεχνολογία DNA εώς την ανάπτυξη φαρμάκων που αποτελούνται από θραύσματα του DNA.

Η νέα τεχνική για την κατασκευή μικρών, μονόκλωνων μορίων DNA - ή ολιγονουκλεοτιδίων - έχει αναπτυχθεί από ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία και το Πανεπιστήμιο του Harvard. Αυτά τα θραύσματα DNA αποτελούν ένα βασικό εργαλείο για τους ερευνητές και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε πολλούς τομείς της επιστήμης. Πολλές από τις πρόσφατες προόδους στη γενετική και μοριακή βιολογική έρευνα, όπως η ικανότητα γρήγορης ανίχνευσης του γονιδιώματος ενός οργανισμού, δεν θα ήταν δυνατή χωρίς ολιγονουκλεοτίδια
Νέα μέθοδος για τη μαζική παραγωγή υψηλής ποιότητας μόρια DNAΗ νέα μέθοδος είναι ικανή να λύσει τα 
προβλήματα που περιορίζουν σήμερα την παραγωγή των θραυσμάτων DNA .

"Έχουμε χρησιμοποιήσει ενζυματικές μεθόδους παραγωγής για να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα των παραγόμενων ολιγονουκλεοτιδίων, αλλά που επίσης καθιστά δυνατή την αναβάθμιση της παραγωγής με τη χρήση βακτηρίων, ώστε να παράγουμε μεγάλες ποσότητες αντιγράφων DNA φθηνά», λέει ο Björn Högberg στο Σουηδικό Ιατρικό Κέντρο.