Translate

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Νανοτεχνολογία




Ρωμαικό κύπελλο προδίδει ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τη νανοτεχνολογία



Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι Ρωμαίοι τεχνίτες δημιούργησαν το Λυκούργιο κύπελλο (Lycurgus Cup),  από πόσιμο γυαλί, που χρησιμοποιείται στη νανοτεχνολογία για να προκληθεί σε κύπελλα αλλαγή χρώματος όταν αυτά εκτίθοντε σε διαφορετικό φωτισμό. Μοναδικές ιδιότητες του Κυπέλλου εθεάθηκαν για πρώτη φορά, όταν έφτασε στο μουσείο το 1950 αλλά μέχρι το 1990 δεν κατάλαβαν τι ακριβώς συνέβαινε.


Goblet tricks suggests ancient Romans were first to use nanotechnology
Το Κύπελλο δημιουργήθηκε περίπου 1.600 χρόνια πριν, χρησιμοποιώντας μια διαδικασία κατά την οποία πολύ μικροσκοπικά σωματίδια χρυσού και αργύρου ενσωματωνωντε στο γυαλί. Σε κανονικό φωτισμό, το γυαλί φαίνεται να έχει πράσινο φόντο. Όταν όμως ανάβει φώς από πίσω τα πράσινα μέρη φαίνονται ξαφνικά κόκκινα. Ολη η μαγεία δημιουργήτε με τον τρόπο που τα ηλεκτρόνια αντιδρούν όταν τα χτηπούν τα νετρόνια, πραγμα το οποιό οι Ρωμαίοι δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν. Το κύπελλο του Λυκούργου, απεικονίζει την ιστορία του βασιλιά Λυκούργου, όπως ο ίδιος έχει παγιδευτεί σε ένα μπλέξιμο των αμπελιών-τιμωρία για την προδοσία του στον Διόνυσο.

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Τεχνολογία



3D εκτύπωση

Η 3D εκτύπωση είναι μια διαδικασία παρασκευής ενός τρισδιάστατου στερεού αντικειμένου σε σχεδόν οποιοδήποτε σχήμα σχεδιασμένο από μία ψηφιακή συσκευή. Η 3D εκτύπωση επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας μια προσθετική διαδικασία, όπου οι διαδοχικές στρώσεις υλικού ενώνονται, σχηματίζοντας διάφορα σχήματα.
Ο πρώτος εκτυπωτής 3D δημιουργήθηκε το 1984 από τον Chuck Hull της 3D Systems. Από την αρχή του 21ου αιώνα, υπήρξε μια μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις αυτών των μηχανημάτων, και η τιμή τους έχει μειωθεί σημαντικά.
Η 3D τεχνολογία εκτύπωσης που χρησιμοποιείται τόσο για την προτυποποίηση σχεδίων στην αρχιτεκτονική, τον βιομηχανικό σχεδιασμό της αυτοκινητοβιομηχανίας, της αεροδιαστημικής, των στρατιωτικών συσκευών όσο και στην μηχανική, στις  οδοντιατρικές και ιατρικές βιομηχανίες, στην βιοτεχνολογία (ανθρώπινη αντικατάσταση ιστών), στη μόδα, στα υποδήματα, στα κοσμήματα κ.α.
Οι προσωπικοί 3-D εκτυπωτές μπορεί να ακούγονται σαν ένα ακριβό πολυτελές ή εξειδικευμένο προϊόν, αλλά σύντομα θα μπορούσε να γίνει μια οικιακή συσκευή που αποθηκεύει στους ανθρώπους δεκάδες ευρώ το χρόνο.
Ερευνητές στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διεξήγαγαν μελέτη για να μάθουν κατά πόσο μια οικογένεια θα μπορούσε να εκτυπώσει κοινά αντικείμενα, όπως τα απλά ανταλλακτικά ή τα παιχνίδια, στο σπίτι, αντί της αγοράς τους σε καταστήματα.
«Ήταν σχετικά συγκλονιστικό ποια είναι η απόδοση αυτής της επένδυσης», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Joshua Pearce, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Μεγάλο μέρος της διαφημιστικής εκστρατείας του 3-D εκτυπωτή έχει επικεντρωθεί στο πώς η τεχνολογία πρόκειται να φέρει επανάσταση στην κατασκευαστική βιομηχανία ή σε οποιοδήποτε αντικείμενο που μπορεί να δημιουργήσει ο άνθρωπος. Όπως είναι τα μικρά, καθημερινά αντικείμενα που θα μπορούσαν να έχουν την πιο άμεση επίδραση στα πορτοφόλια. Ένας εκτύπωσης 3-D απαιτεί μια μεγάλη αρχική επένδυση. Οι desktop 3-D εκτυπωτές κοστίζουν μεταξύ $ 350 έως $ 2.000. Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν $ 575 εκτυπωτή RepRap και επέλεξαν 20 δωρεάν 3-D σχέδια που ήταν διαθέσιμα στο διαδίκτυο.
Οι υπολογισμοί τους δεν λαμβάνουν υπόψη το κόστος του φόρου επί των αγορών που γίνονται σε ένα κατάστημα.
«Υποτίθεται ότι η μέση οικογένεια αγοράζει περίπου 20 τεμάχια ετησίως(αντικείμενα καθημερινής χρήσης.), το οποίο είναι ανόητο, διότι αν έχετε έναν από αυτούς τους εκτυπωτές θα φτιάχνεται 20 αντικείμενα σε ένα Σαββατοκύριακο", δήλωσε ο Pearce.